Transponderi u Auto Ključevima

Transponderi su mali elektronski čipovi koji se često koriste u modernim auto ključevima kako onim standarnim tako i u onim ključevima sa daljinskim odključavanjem i “keyless” (bezkontaktnim) startovanjem vozila. Njihova osnovna uloga je povećanje sigurnosti vozila, sprecavanje kradje i neovlasćenog prisupa.

Auto Kljucevi
Izrada ključeva

Funkcija transpondera je takva da je on odgovoran za bezbedno pokretanje motora vozila. U trenutku kada vozač umetne ključ u kontakt bravu i okrene ga antena u bravi očitava transponder i salje signal u imobilajzer koji potvrdjuje da je ključ ispravan i preko motornog računara omogućava startovanje motora. Transponderi pružaju viši nivo sigurnosti u poredjenju sa tradicionalnim mehaničkim ključevima jer ih je mnogo teže kopirati i falsifikovati što otežava kradju vozila.

Transponderi koriste razlicite tehnologije za identifikaciju kljuca od kojih je najcesca radio frekvencijska identifikacija (RFID). Svaki transponder ima jedinstveni kod i indetifikaciju.

Transpoder kljuc sa kodom

Transponderi sami po sebi nemaju nikakvu funkciju već se mora izvsiti njihovo programiranje u vozilo. To se obicno radi u ovlasćenom servisu ili od strane stručnjaka za izradu ključeva. Bez ispravno programiranog transpondera vozilo neće startovati!

U slučaju gubitka auto ključa zamena može biti skupa. Zahteva programiranje novog ključa, najverovatnije na terenu kao i izradu mehaničkog ključa vozila po bravi i otvaranje vozila bez oštećenja.

Transponderi su se uspesno razvijali tokom vremena i sada već postoji više generacija istih, postali su znatno bolji, napredniji i sigurniji, moramo navesti i komplikovaniji ….

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

POZOVITE